top of page

                                                                                                                         

 

Beste Farmpowers,

 

Terwijl de eerste mais-hopen al her en der verschijnen, hebben we met Farmpower ook weer niet stilgezeten. Met het bestuur hebben we op onze laatste bestuursvergadering onze focus voor komend werkjaar vastgelegd en ontvingen we op de geitenboerderij van de familie Tilburgs - Van Loon maar liefst 2500 bezoekers met onze gloednieuwe Farmpower-beachvlaggen. Ook Farmpower-leden Steven en Isabelle Van der Looveren- Baekelandt stelden hun melkveebedrijf in Nazareth open, alsook leden Bart en Juliet Engels Forrez die een akkerbouw en varkensbedrijf in Sleidingen uitbaten. Mooi om te zien dat er zo veel engagement in onze landbouwsector is.

Opgelet! Doet jouw bedrijf volgend jaar mee met dag van de landbouw, of ben je gastbedrijf voor een ander evenement? Laat het zeker aan uw bestuur weten zodat we samen kunnen kijken hoe we als Farmpower zulke initiatieven kunnen ondersteunen. Ook artikels of interviews van onze leden delen we graag met deze groep collega’s.

 

 

In deze nieuwsbrief zullen we ook onze allereerste ‘lid in de kijker’ aan jullie voorstellen. Zo komen jullie samen met ons te weten wie de gezichten achter de coöperatie zijn. Alvast een hele grote dankjewel aan Jan Wellens en Hilde Vervoort  om de spits af te bijten:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan en Hilde hebben samen 5 kinderen en 3 kleinkinderen waarvan de jongste maar al te graag mamsie en papsie helpen met de 1446 kalveren die ze op hun bedrijf in Vosselaar verzorgen. Het landbouwbedrijf gaat al zeker 4 generaties terug, waar Jan als zoon het bedrijf van zijn vader overnam en momenteel hebben ze ook een heus paardenpension met piste.

 

Dag Jan en Hilde, waarom leek het jullie interessant dat er een coöperatie rond duurzame energie in de landbouwsector ontstond?

 

We geloven al wel langer in een samenaankoop , samen sta je altijd sterker waardoor je betere voorwaarden of prijzen krijgt dan als je alleen zou staan. We zijn ook lid van Boerenbond en FDF waar we de hele sector willen steunen, maar dit doen we ook vooral voor ons eigen bedrijf. Zeker voor het energieverhaal van ons bedrijf vonden we het nog belangrijker om vroeg op de bal te gaan spelen. We hebben ons bedrijf danig uitgebreid en geautomatiseerd. De energiekost weegt dus erg door op ons verdienmodel en door slim in te zetten in een kostenverlaging kunnen we direct meer winst uit ons bedrijf halen.

 

Fijn om te horen! Met wat zou onze coöperatie je nog kunnen helpen denk je?

 

Om ons mazoutverbruik te doen dalen stoken we met hout, ook daar zien we kansen om door middel van een samenaankoop een betere prijs te bedingen, maar op termijn kan Farmpower voor elk soort energievraag wel een antwoord bieden. Eerst ons verenigen en dan samen kansen benutten. Zo doen we het op ons landbouwbedrijf trouwens ook, we kunnen nog veel verder gaan in het zelf produceren van energie door bv een batterij of biogascentrale. Maar eerst werken we onze winstmarge omhoog, proberen we onze eigen kosten te drukken om daarna weer te kunnen investeren. Bovendien zijn we zoals de meeste van onze collega’s aan het afwachten waar de stikstof-wetgeving juist gaat landen alvorens we weer grote plannen maken. Tot dan proberen we het vooral goed te doen in de stal en onze kosten te blijven beheren.

 

Veel succes!

Jan en Hilde foto.jpg
bottom of page